·         Hlavním důvodem mnoha lidí, proč dýško nedat, je, že obsluha přeci jenom dělá svou práci, a ta je zahrnutá v ceně jídla. Je to podobné, jako kdyby po vás úřednice na přepážce chtěla kromě peněz, které státu platíte na daních a tedy i na její plat, ještě peníze na ruku. Paní doktorka, váš kadeřník nebo policistka co vás pokutuje za rychlost, po vás přece také nechtějí nějaké všimné. Tak proč byste ho měli dávat zrovna obsluze v restauracích? Důvod je jednoduchý. Obsluha je placena za to od vás převzít objednávku, přinést vám jídlo a pití, a uklidit po vás. Toť vše. Cokoli, co udělají navíc, jako je péče o vaši spokojenost, pozornost kterou vám věnují, či plnění vašich zvláštních požadavků, dělají o své dobré vůli. A tu je potřeba odměnit. Platy v restauračních provozech jsou navíc nízké, a dýško se ještě dále děli mezi kuchyni a ostatní personál, takže každá koruna navíc je motivací do další práce.

veselá servírka
·         Mnoho lidí také říká, že dýško dávají jen tehdy, když byla obsluha mimořádně dobrá. Tedy, za standartní výkon by jí měla náležet standartní odměna. To je samozřejmě možné, ale zamyslete se, prosím, na předchozím bodem. Dýško se dělí mezi kuchyni, obsluhu, často něco dostane i majitel. A pokud nic nedáte, musí to obsluha často doplatit ze svého. Takže bez všimného nedostane servírka nebo číšník svou běžnou mzdu, ale běžnou mzdu minus to, co si od ní vezme kuchař a další. A jak jsme již řekli, i když u nás situace není tak extrémní jako například v USA, i tady jsou mzdy v tomto odvětví dost nízké na to, aby každá ztráta zabolela. Takže místo toho dejte opravdu dobré obsluze více, a těch deset procent nechte i té, co byla prostě „jen“ v pořádku.

šťastný číšník
·         Existují i skutečně hloupé argumenty. Pokud nenecháte ani korunu navíc s tím, že nemáte peníze, jste za škrta. Očividně máte dost na to, aby jste vyrazili na jídlo do restaurace, tak ta dvacetikoruna navíc už vám opravdu neublíží. Urážkou je i to, když dýško nedáte s tím, že se obsluha měla lépe učit, a nemusela by dělat tuhle práci. Mnoho personálu jsou studenti, takže kromě toho, že je to nezdvořilé, je to i špatně.